Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie kur nieśnych objętych programem ochrony w rozwoju obszarów przyrodniczo cennych

Tytuł:
Wykorzystanie kur nieśnych objętych programem ochrony w rozwoju obszarów przyrodniczo cennych
Use of laying hens undergoing conservation in the development of environmentally valuable areas
Autorzy:
Krawczyk, J.
Sokolowicz, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/869008.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2013, 15, 1
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było obniżenie kosztów żywienia kur objętych programem ochrony w celu ułatwienia ich reintrodukcji w najbardziej przyjazne dla nich miejsca, czyli chłopskie podwórka, gdzie równocześnie stanowić mogą cenny ważny element krajobrazu obszarów przyrodniczo cennych. Badaniami objęto kury zielononóżki kuropatwiane i karmazyny objęte w Polsce programem ochrony. Zastosowane zmiany w stosowanym dotychczas systemie żywienia kur w stadach zachowawczych pozwalają na poprawę wyników produkcyjnych oraz obniżenie kosztów utrzymania kur przy zachowaniu dobrych cech jakości jaj.

The aim of the study was to reduce feeding costs of hens involved in a conservation scheme to facilitate their réintroduction into animal-friendly rural backyards, where they can contribute an important landscape component to environmentally valuable areas. The study involved Greenleg Partridge and Rhode Island Red hens enrolled in the conservation programme in Poland. The changes made to the previous feeding system in conservation flocks make it possible to improve production results and lower bird maintenance costs while preserving good egg quality traits.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies