Uwarunkowania rozwoju ekologicznej produkcji drobiarskiej w aspekcie koncepcji rozwoju zrównoważonego Factors influencing the development of organic poultry production in terms of the sustainable development concept
W Polsce przewiduje się rozwój ekologicznej produkcji drobiarskiej wynikający m.in. z rosnącej liczby
gospodarstw ekologicznych i popytu na żywność ekologiczną w Polsce i Europie, dużej liczby populacji ras zachowawczych
drobiu przydatnych do chowu ekologicznego, nadwyżki siły roboczej w terenach wiejskich oraz możliwości
swobodnego obrotu produktami ekologicznymi na rynku unijnym.
In Poland it is expected that organic poultry production will develop due to the growing number of organic farms
and the demand for organic foods in Poland and Europe; the large number of conservation populations of poultry,
suitable for organic farming; the surplus labour force in rural areas; and the free circulation of organic products
within the European Union. This form of poultry production is mainly hindered by the high production costs, the low
income of the average Polish consumer, and the health hazards to which poultry are exposed on free range.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00