Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ niektórych preparatów dezyfekcyjnych na bakterie powodujące miękką zgniliznę pieczarki

Tytuł:
Wpływ niektórych preparatów dezyfekcyjnych na bakterie powodujące miękką zgniliznę pieczarki
Effectivness of selected chemicals on bacterial diseases of cultivated mushrooms
Autorzy:
Szymanski, J.
Szudyga, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/808749.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 497, 2
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ostatnio w pieczarkarniach, oprócz znanych do tej pory bakteryjnych chorób, pojawiły się rzadkie dla terenów polskich, nowe chorobowe objawy zidentyfikowane jako miękka zgnilizna bakteryjna pieczarki, wywoływana przez bakterie Janthinobacterium agaricidamnosum sp. nov. Do dezynfekcji ogólnej przy wystąpieniu tej choroby zastosowano następujące środki: Halosept - 0,5%, DCI - 0,1%, Anthium Dioxcide 0,1% i 0,05%, Dantol 040 SL - 2%, Mycetox 04 SL - 0,1%, Impuls 70 AN - 4%, Antyglon - 5%, Q - 150 - 0,2%, Mexept - 1,5%, Oxidan-PAA - 0,5%, Agrosteril 110 SL - 4%, natomiast bezpośrednio do uprawy tylko Anthiun Dioxcide - 0,06% i DCI - 0,06%. Przedstawione zostały tylko stężenia skuteczne spośród wielu stężeń badaanych preparatów, z którymi przeprowadzono badania.

Recently, new disease symptoms appeared in cultivated mushroom houses along the already known bacterial diseases. They were identificated as bacterial soft rots of cultivated mushrooms caused by Janthinobacterium agaricidamnosum sp. nov. For the general disinfection, on the occasion of appearing of this disease the following disinfectants were used: Halos - 0.5%, DCI - 0.1%, Anthium Dioxcide - 0.1% and 0.05%, Dantol 040 SL - 2%, Mycetox 04 SL - 0.1%, Impuls 70 AN - 4%, Antyglon - 5%, Q - 150 - 0.2%, Mexept 1.5%, Oxidan-PAA - 0.5%, Agrosteril 110 SL - 4%, however, directly for the culture only Anthium Dioxcide 0.06% and DCI - 0.06%. Here only those concentrations are presented which proved to be effective.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies