Wykorzystanie drożdży nie należących do rodzaju Saccharomyces w produkcji piwa niskoalkoholowego ® The use of non–Saccharomyces yeast in the production of low-alcohol beer®
Drożdże dzikie są powszechnie uważane za mikroorganizmy
powodujące psucie napojów alkoholowych. Ich obecność
związana jest z produkcją różnych związków odpowiedzialnych
za aromat. Większość tych drożdży wytwarza estry oraz
kwasy w różnych stężeniach, a ich niewielka zawartość w piwie
jest pożądana.
Celem pracy przedstawionej w artykule było sprawdzenie potencjału
wykorzystania kultur mieszanych drożdży do produkcji
piw niskoalkoholowych. Zastosowane w badaniach szczepy
wyizolowane zostały podczas spontanicznej fermentacji
moszczów gronowych, pozyskanych z winogron pochodzących
z polskich winnic. Po przeprowadzonej fermentacji, wykonano
szereg analiz laboratoryjnych, tj. oznaczenie zawartości alkoholu,
ekstraktu, cukrów, wolnego azotu aminowego, kwasowości
ogólnej oraz barwy. Niniejsza praca stanowi próbę
określenia, czy wybrane szczepy nie–Saccharomyces, używane
w przemyśle winiarskim, mogą znaleźć zastosowanie w piwowarstwie,
stanowiąc alternatywę dla drożdży Saccharomyces.
Wild yeasts are commonly considered as microorganisms
that causes spoilage of alcoholic beverages. Their presence
is associated with the responsibility for aroma. Most of these
yeasts produce esters and acids in various concentrations,
their low content in beer is desirable.
The aim of the study presented in the article was to examine
the potential of using mixed yeast cultures in the production
of low–alcohol beers. The yeast strains used in the research
were isolated during spontaneous fermentation of musts obtained
from grapes from Polish vineyards. After fermentation,
a number of laboratory analyzes were performed, i.e. alcohol
content, extract, sugars, free amine nitrogen, total acidity and
color. This study is an attempt to determine whether selected
non–Saccharomyces strains used in the wine industry can be
used in brewing as an alternative to Saccharomyces yeast.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00