Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dekompozycja obumarłych drzew w ekosystemach leśnych ze szczególnym uwzględnieniem świerka, buka i jodły

Tytuł:
Dekompozycja obumarłych drzew w ekosystemach leśnych ze szczególnym uwzględnieniem świerka, buka i jodły
Decomposition of coarse woody debris in forest ecosystems with particular reference to spruce, beech and fir
Autorzy:
Bujoczek, L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/994583.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Leśne
Tematy:
lesnictwo
ekologia lasu
ekosystemy lesne
drzewa obumarle
jodla
Abies
buk
Fagus
swierk
Picea
drewno jodlowe
drewno bukowe
drewno swierkowe
dekompozycja
decomposition
fragmentation
decay
coarse woody debris
fir
spruce
beech
Źródło:
Sylwan; 2012, 156, 03; 208-217
0039-7660
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dead trees are an important component of forest ecosystems, being a major reservoir of organic carbon, as well as a habitat for many species belonging to different systematic groups. The paper presents a review of the literature on wood decomposition and the factors that play an important role in this process, including its biological and physicochemical aspects. It provides recent knowledge on the rate of decomposition for the main forest tree species of Carpathian Mountains such as Norway spruce, European beech and European silver fir.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies