Wzmocnienie desorpcyjne jako podstawa oceny jakości drewna dębu szypułkowego (Quercus robur L.) i dębu burgundzkiego (Quercus cerris L.) Desorption strengthening as a basis for the assessment of wood quality of pedunculate oak (Quercus robur L.) and Turkey oak (Quercus cerris L.)
The analysis was conducted on the wood of two 100−year−old oak species that grew in the riparian forest conditions. The aim of the study was to determine the effect of tree species on conventional wood density, compressive strength along the grain with a moisture content of 12% and above 30% and desorption strengthening. It was found that wood of both oak species differed in density, compressive strength along the grain and desorption strengthening. These differences should be taken into account in the processing and use of timber harvested in the prescribed cuts.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00