Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie własności mechanicznych bydlęcych kości udowych

Tytuł:
Badanie własności mechanicznych bydlęcych kości udowych
Examination of mechanical properties of bovine femurs
Autorzy:
Rabij, K.
Kajzer, A.
Kajzer, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/99247.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Politechnika Śląska. Katedra Biomechatroniki
Tematy:
kość bydlęca
statyczna próba zginania
pomiary twardości
bovine femur
static test of bend
hardness measurement
Źródło:
Aktualne Problemy Biomechaniki; 2015, 9; 105-110
1898-763X
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badania było określenie własności mechanicznych bydlęcych kości udowych w różnym stanie uwodnienia i wysuszenia. Wartości te są niezbędne do numerycznych i eksperymentalnych analiz układu kość-implant, prowadzonych podczas projektowania nowych rozwiązań konstrukcyjnych. Dla celów pracy przeprowadzono statyczną próbę zginania i pomiary twardości oraz prowadzono obserwacje makroskopowe obszarów pęknięcia próbek.

The aim of this study was to determine the mechanical properties of bovine femur. Those values are necessary for numerical and experimental analyses of the bone-implant system, conducted during designing new structural solutions for this system. For the purpose of work the static bending test and hardness measurement were performed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies