Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Określanie współczynnika tarcia pary ciernej: chrząstka stawowa – biomateriał

Tytuł:
Określanie współczynnika tarcia pary ciernej: chrząstka stawowa – biomateriał
Determination of the friction coefficient of friction pair: cartilage and biomaterial
Autorzy:
Andrzejewska, A.
Mazurkiewicz, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/99031.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Politechnika Śląska. Katedra Biomechatroniki
Tematy:
tarcie
chrząstka stawowa
smarowanie
implant chrząstki stawowej
tribometr
friction
articular cartilage
lubrication
articular cartilage implant
tribometer
Źródło:
Aktualne Problemy Biomechaniki; 2016, 11; 15-20
1898-763X
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań współczynnika tarcia pary ciernej chrząstka stawowa – biomateriał. Przeprowadzone badania pozwoliły wyznaczyć współczynnik tarcia tkanki chrzęstnej oraz wzorca (przeciwpróbki), wykonanego z biomateriału szklanego i biopolimeru. W badaniach zaobserwowano wpływ tarcia suchego oraz hydrodynamicznego na zmiany współczynnika tarcia różnych biomateriałów.

This paper presents results of the friction coefficient of friction pair: cartilage and biomaterial. In this investigation was determine friction coefficient of cartilage and counterspecimen made of glass and biopolimer. Also was observed influence of dry and hydrodynamic friction to changes friction coefficient for different biomaterials.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies