Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena zdolności tworzenia biofilmu P. Aeruginosa na próbkach stopu AZ31 uzyskanego w technologii SLM

Tytuł:
Ocena zdolności tworzenia biofilmu P. Aeruginosa na próbkach stopu AZ31 uzyskanego w technologii SLM
Ability of clinical P. Aeruginosa strains to form biofilm on the SLM-produced AZ31 specimens
Autorzy:
Pawlak, A.
Szymczyk, P.
Chlebus, E.
Junka, A.
Secewicz, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/99015.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Politechnika Śląska. Katedra Biomechatroniki
Tematy:
selective laser melting
AZ31
P.aeruginosa
technologie przyrostowe
Źródło:
Aktualne Problemy Biomechaniki; 2015, 9; 89-92
1898-763X
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań nad oceną zdolności tworzenia biofilmu szczepu bakterii P. Aeruginosa, na powierzchni próbek wyprodukowanych z lekkiego stopu magnezu - AZ31 w technologii SLM. Ilość kolonii bakteryjnych wyhodowanych w biofilnie, jest nawet 700x wyższa, w odniesieniu do skafoldów ze stopu Ti-6Al-7Nb, wyprodukowanych w tej samej technologii.

In this work, results of research on ability to form biofilm by P. Aeruginosa strains on AZ31 specimens manufactured in SLM technology are reported. The number of cells forming biofilm on specimens is even 700 times higher than on scaffolds manufactured from Ti-6Al-7Nb alloy by SLM technique.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies