Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mykobiota w obrębie strzał zamierających świerków w Leśnym Kompleksie Promocyjnym "Puszcza Białowieska" i jej ekologiczne funkcje

Tytuł:
Mykobiota w obrębie strzał zamierających świerków w Leśnym Kompleksie Promocyjnym "Puszcza Białowieska" i jej ekologiczne funkcje
Mycobiota in trunks of dying spruce trees in the 'Puszcza Bialowieska' Promotional Forest Complex and its ecological function
Autorzy:
Kowalski, T.
Sowa, J.
Łakomy, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/985739.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Leśne
Tematy:
lesnictwo
fitopatologia lesna
swierk pospolity
Picea abies
drzewa zamierajace
strzaly drzew
czynniki chorobotworcze
grzyby mikroskopowe
Ascomycota
Basidiomycota
lesne kompleksy promocyjne
Lesny Kompleks Promocyjny Puszcza Bialowieska
norway spruce
dying trees
blue stain
ascomycota
basidiomycota
ophiostomatoid fungi
wood rot
Źródło:
Sylwan; 2019, 163, 06; 496-507
0039-7660
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The European spruce bark beetle (Ips typographus) outbreak observed in the ‘Puszcza Białowieska’ Promotional Forest Complex since 2012 resulted in a total volume of 1.4 million m3 of dead trees in multiple spruce stands. The study aimed to assess the species composition of fungi occurring in spruce trunks at early stages of European spruce bark beetle attack. All the samples used in laboratory analyses were collected in 2016 and 2017 in Białowieża, Browsk, and Hajnówka forest districts. A total of 60 dying spruces selected at random were sampled providing 120 samples. Surface−sterilised samples were used in fungal isolations using malt extract agar medium. The resulting colonies were identified morphologically, additional molecular identification was carried out for representatives of morphotypes using ITS rDNA fragment. In addition to these analyses, the frequently occurring basidiomycete fungi on recently died spruce trees were identified based on the morphology of fruiting bodies. One of the most common symptoms observed on trunks of spruces at the early stages of dieback was the occurrence of sapstains starting from bark beetle galleries. In some trunks the stained wood sections were separated by rusty−red stripes. A total of 51 fungal species including 40 ascomycetes and 11 basidiomycetes were isolated from dying spruce trunks. The number of ascomycete species included 16 ophiostomatoid fungi (members of Ophiostomatales and Microascales). The frequently occurring species in this group were: Endoconidiophora polonica (=Ceratocystis polonica) (17.5%), Grosmannia penicillata (20.8%), Ophiostoma brunneolum (9.2%), O. piceae (5.8%) and O. abieticola (4.2%). Among other ascomycetes only three species were frequently isolated: Neonectria fuckeliana (15.0%), Clonostachys rosea (13.3%) and Cosmospora viridescens (9.2%). The rusty−red coloured areas harboured primarily Amylostereum areolatum and Stereum sanguinolentum. The most frequently detected basidiomycete fungus on trunks at the initial stages of dieback was Cylindrobasidium sp. (=Gloeocystidium ipidophilum), whereas Fomitopsis pinicola was the most frequent species on spruce trunks dead for some years, either standing or wind−snapped. We emphasise the potential role of the detected fungi in forest ecosystems of the Białowieża Forest, both as potential tree pathogens and decomposers of spruce debris remaining in the stand.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies