Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Estimation the effectiveness of probiotics as a factor influencing the results of fattening rabbits

Tytuł:
Estimation the effectiveness of probiotics as a factor influencing the results of fattening rabbits
Ocena efektywności probiotyku jako czynnika poprawiającego wyniki tuczu królików
Autorzy:
Brzozowski, M.
Strzemecki, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/980389.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
estimation
effectiveness
probiotic
fattening result
animal feeding
fattening
rabbit
Bacillus cereus var.toyoi
Źródło:
Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW. Animal Science; 2013, 52
1898-8830
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to establish the influence of addition Bacillus cereus var. toyoi, as probiotics factor, on young rabbits fattening results. The level of 400 mg per 1 kg of probiotic preparation was used in experimental group (EG, n = 34) as factor affecting fattening results. The control group (CG, n = 32) was fed commercial feed. Experiment started at weaning (35 days) and finished at 84 days. The following data were collected: body weight at weaning; body weight every week up to 84 days of age; feed intake during fattening, health status fattened rabbits, dressing percentage. The positive impact of used preparation on health status and yield results of fattened fryers was observed.

Ocena efektywności probiotyku jako czynnika poprawiającego wyniki tuczu królików. Celem badań było określenie wpływu dodatku Bacillus cereus var. toyoi, jako czynnika probiotycznego, na wyniki tuczu młodych królików. W doświadczeniu zastosowano poziom 400 mg preparatu na 1 kg paszy w żywieniu królików z grupy doświadczalnej (EG, grupa liczyła 32 osobniki). Grupa kontrolna (CG, licząca 34 osobniki) była żywiona mieszanką pełnoporcjową bez dodatku preparatu. Doświadczenie rozpoczęto u królików w wieku 35 dni wraz z odsadzeniem i zakończono w wieku 84 dni. Zbierano następujące dane: masa ciała przy odsadzeniu; masa ciała co tydzień do wieku 84 dni; spożycie paszy podczas tuczu; stan zdrowotny młodych w czasie tuczu, wydajność rzeźna. Stwierdzono pozytywny wpływ stosowanego preparatu na stan zdrowotny i wydajność rzeźną.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies