Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wybranych czynników na zawartość składników mineralnych w soku brzozy brodawkowatej (Betula pendula Roth)

Tytuł:
Wpływ wybranych czynników na zawartość składników mineralnych w soku brzozy brodawkowatej (Betula pendula Roth)
Influence of selected factors on the content of minerals in the silver birch (Betula pendula Roth) tree sap
Autorzy:
Staniszewski, P.
Bilek, M.
Szwerc, W.
Gostkowski, M.
Osiak, P.
Żurek, N.
Kocjan, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/978941.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Leśne
Tematy:
non−wood forest products
silver birch sap
minerals
Źródło:
Sylwan; 2020, 164, 05; 424-431
0039-7660
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to determine the content of selected minerals in silver birch sap, and to examine whether the tree thickness (DBH), the obtained daily volume of sap and the date of collection have an impact on their content. The study was carried out in central−eastern Poland, in the Garwolin Forest District, in a stand with a dominant share of silver birch at the age of 65, which grows on a moist mixed broadleaved forest habitat type. Sap from the selected trees was taken after 24 hours of leakage, four times, at weekly intervals. In each case, the daily sap volume was measured and the content of zinc, copper, and manganese was determined. As a result, no effect of tree diameter on the content of the studied elements was found. However, a negative relationship was stated between copper content and daily sap volume. Moreover, birch sap was characterized by increasing concentration of zinc and copper over time. The obtained results of the determination of the content of minerals in birch sap testify to the fact that it is characterized by high nutritional value. However, the large variability in its composition means that in order to obtain such benefits it is necessary to combine sap taken from as many trees as possible, while sap collected from only one tree may have a negligible nutritional value.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies