Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Clay-organic complexes in a Polish loess soil

Tytuł:
Clay-organic complexes in a Polish loess soil
Autorzy:
A. Czyż, Ewa
Rejman, Jerzy
R. Dexter, Anthony
Jadczyszyn, Jan
Rafalska-Przysucha, Anna
Stanek-Tarkowska, Jadwiga
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/973053.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Tematy:
carbon sequestration
clay dispersion
complexed organic matter
non-complexed clay
strip tillage
Źródło:
International Agrophysics; 2017, 31, 3
0236-8722
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Complexes formed between clay and soil organic matter are important for carbon sequestration and for soil physical quality. Here, we use samples of loessial soil from South-East Poland to explore the phenomenon of complexing in loess. Soil samples were collected from a single catchment 8 years after the introduction of strip tillage and their compositions were characterized by traditional methods. Complexing was characterized in terms of the content of non-complexed clay which was estimated in two ways: firstly, by measurement of the content of readily-dispersible clay (which was assumed to be the non-complexed clay); and secondly, by calculation using algorithms that had been developed and evaluated previously. The calculations were based on the concept that, at carbon saturation, the clay/organic carbon mass ratio is equal to n. The calculations were done with a range of values of n. It was assumed that the correct value of n was that which gave the greatest coefficient of correlation between the measured values of clay dispersion and the predicted values of non-complexed clay. For the loess used, the optimum value was n = 14.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies