Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of wood-derived biochar on the physico-mechanical and chemical characteristics of agricultural soils

Tytuł:
Influence of wood-derived biochar on the physico-mechanical and chemical characteristics of agricultural soils
Autorzy:
S.F. Ahmed, Ahmed
Raghavan, Vijaya
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/972584.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Tematy:
biochar
particle size
proctor compaction
plasticity
soil workability
Źródło:
International Agrophysics; 2018, 32, 1
0236-8722
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Amendment of soil with biochar has been shown to enhance fertility and increase crop productivity, but the specific influence of biochar on soil workability remains unclear. Select physico-mechanical and chemical properties of clay loam and sandy loam soils were measured after amendment with wood-derived biochar of two particle size ranges (0.5-425 and 425-850 μm) at five dosages ranging from 0.5 to 10% dry weight. Whereas the clay loam soil workability decreased when the finer wood-derived biochar was applied at rates of 6 or 10%, soil fertility was not enhanced. The sandy loam soil, due to Proctor compaction, significantly decreased in bulk density with 6 and 10% wood-derived biochar amendments indicating higher soil resistance to compaction.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies