Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Preliminary study on processing pig manure with the filtration method and the possibility of applying the post-filtration sediment as a potential fertilising agent

Tytuł:
Preliminary study on processing pig manure with the filtration method and the possibility of applying the post-filtration sediment as a potential fertilising agent
Wstępne badania nad przeróbką gnojowicy świńskiej z wykorzystaniem filtracji i możliwością zastosowania sedymentu jako nawozu
Autorzy:
Kowalski, Z.
Makara, A.
Matysek, D.
Marszałek, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/970962.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Przeróbki Kopalin
Tematy:
pig manure treatment
process parameter
filtration process
liquid fraction
solid fraction
przeróbka gnojowicy świńskiej
parametry procesu
proces filtracji
frakcja ciekła
frakcja stała
Źródło:
Inżynieria Mineralna; 2013, R. 14, nr 2, 2; 69-74
1640-4920
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Problems with storage and management of manure from pig farming on the one hand and possibility to use the manure as a renewable source of fertilizer components on the other hand encourage seeking new effective methods of manure management. For reduction of odor emission and costs of storage and transportation as well as for proper preparation of the manure for further treatment, the material has to be separated into solid and liquid fractions. Pig manure taken from one livestock farm in Poland was used in the experiment. The tests comprised mineralization of pig manure components with use of phosphoric and sulfuric acids, lime milk and super phosphate, heat treatment and subsequent filtration with use of pressure filter. Changing in the mineralization parameters of manure allowed obtaining after filtration sediment and filtrating with much diversified chemical and physical properties. In the after filtrate sediment N, P, K, Mg, Ca, K, C, H and dry mass content were analyzed. Phase composition of sediments was determined too. N content in the after filtrate sediment ranged from 0.79 to 1.56% and P content from 8.5 to 14.95%. Efficiency of the suspension filtration process varied within the range of 518–2627 kg/m2/h.

Problemy ze składowaniem i gospodarką obornika pochodzącego z hodowli świń z jednej strony i możliwość wykorzystania nawozu jako odnawialnego źródła składników nawozu z drugiej zachęca do poszukiwań nowych efektywnych metod zarządzania obornikiem. W celu redukcji emisji odoru i kosztów składowania i transportu jak również odpowiedniego przygotowania obornika do następnych obróbek materiał został podzielony na frakcje stałe i płynne. Obornik został pobrany z polskiego gospodarstwa rolnego zajmującego się hodowlą świń i został użyty w eksperymencie. Testy obejmowały mineralizację składników obornika przy użyciu kwasu fosforowego i siarkowego, mleka wapiennego oraz superfosfatu, obróbkę termiczną oraz późniejszą filtrację za pomocą filtra ciśnieniowego. Zmiany parametrów mineralizacji obornika pozwoliły otrzymać osad pofiltracyjny i filtrowanie z dużo bardziej zróżnicowanymi właściwościami chemicznymi i fizycznymi. W osadzie znajdowały się N, P, K, Mg, Ca, K, C, H oraz materia sucha, które zostały poddane analizie. Określono również skład fazowy osadów. Zawartość N w osadzie wynosił od 0,79 do 1,56% a zawartość P od 8,5 do 14,95%. Wydajność procesu filtracji wahała się w zakresie 518 – 2627 kg/m2/h.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies