Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wotum Krzysztofa Grzymułtowskiego na sejmie w 1662 roku jako przejaw oratorstwa najwyższej próby

Tytuł:
Wotum Krzysztofa Grzymułtowskiego na sejmie w 1662 roku jako przejaw oratorstwa najwyższej próby
Krzysztof Grzymułtowski’s Speech in the Seym in 1662 as the Perfect-formed Oration
Autorzy:
Płachcińska, Krystyna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/968054.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Tematy:
Historical stylistics
Parliamentary oratory
Baroque eloquence
Rhetoric
Stylistic differentiation
Źródło:
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica; 2014, 25, 3
1505-9057
2353-1908
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Parliamentary speeches of the second half of XVIIth century are the the place of inner differentiation in a statement’s style. Besides of the formal style there are some orations, which were created in just forming „average” style and looked almost like a colloquial language. Castellan’s of Poznań, Krzysztof Grzymułtowski’s speeches are the excellent base for studies with this differentiation. The speech in the seym in 1662 is the example of „high-level” style, rich in the applications of rhetorical devices. This kind of style had ussually appeared, when matters seemed hard to the speakers, and it was this case.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies