The results of the field collection of professional argots are stated in the following
paper. Farmers of Ardennes and Aisne departments who deal with cultivating grain-crops, breeding
cattle and meat-processing took part in the linguistic experiment. The field records of the oral
speech of professional groups were organized in different situations with the use of four methods:
interviewing, participant observation, written questionnaires and the so-called method « from the
initiated to the initiated ». The method of processing and the presentation of collected material are
described and the analysis of the professional argots is given in this work.
Cet article se propose d’exposer les résultats de l’étude sur le terrain des argots de
métiers. Ont participé à l’expérimentation linguistique des fermiers céréaliers, des éleveurs bovins et
les professionnels de la filière viande des départements des Ardennes et de l’Aisne. Les enquêtes de
terrain ont été organisées dans diverses situations et ont obéi à quatre modalités : entretiens, observations
en situation, questionnaires et la méthode « d’initié à l’initié ». Cet exposé offre la description
des procédés méthodologiques de traitement et de présentation du corpus obtenu ainsi que l’analyse
des argotismes professionnels.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00