Application of the modified AHP method and eco-labels for biomass boiler selection for a small hotel in a mountain region. A case study Zastosowanie zmodyfikowanej metody AHP i ekoetykiet do wyboru kotła na biomasę dla pensjonatu w miejscowości podgórskiej. Studium przypadku
The subject of the analysis is the selection of a biomass boiler for a small private hotel located in Bukowina Tatrzańska. This is a typical modern mountain hotel with an area of 500 m2, consisting of 20 rooms, a common area and catering facilities. According to calculations, the demand for thermal power for heating purposes is 50 kW and for the preparation of hot water (accumulated in hot water tanks) 20 kW. The seasonal heat demand for heating and hot water purposes is respectively: 350 GJ and 99 GJ. According to the hotel manager, the process of heat production should not put much pressure on the environment because of use of biomass. The manager wants to expose this fact as an advertising element.
W artykule zaprezentowano wielokryterialną ocenę kotłów na biomasę dla pensjonatu położonego w miejscowości podgórskiej. Oceny dokonano zmodyfikowaną metodą Procesu Analizy Hierarchicznej (z ang. Analytic Hierarchy Process, AHP). Problem budowy hierarchii kryteriów rozwiązano w oparciu o zasadę trwałego rozwoju oraz o międzynarodowe kryteria, wypracowane w programie ekoetykiet. Wszystkie przyjęte do obliczeń dane dotyczą rzeczywistych kotłów i paliw.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00