Jakość wody pitnej po zastosowaniu trzystopniowej baterii filtrów i dezynfekcji UVC The quality of drinking water after application of a three-stage home water filter and UVC radiation
Celem pracy było zbadanie zmian jakości wody pitnej po jej dodatkowym uzdatnieniu za pomocą baterii filtrów domowych: z polipropylenu (PP), węgla aktywnego i żywicy jonowymiennej oraz dezynfekcji z użyciem lampy UV-C. Doświadczenie prowadzono w budynku użyteczności publicznej przez 70 dni. Po nocnej stagnacji cztery kolejne próbki wody, każda o objętości 500 cm3, pobierano bezpośrednio po otworzeniu zaworu czerpalnego oraz po spuszczeniu 10 litrów wody wodociągowej, jak również dodatkowo uzdatnionej. W próbkach wody oznaczano temperaturę, skład chemiczny, stężenie chloru wolnego i całkowitego, liczbę bakterii heterotroficznych oraz stężenie wolnego i wewnątrzkomórkowego adenozynotrifosforanu (ATP). Jakość mikrobiologiczna wody po dodatkowym uzdatnieniu i dezynfekcji za pomocą lampy UV-C poprawiła się tylko w pierwszych dniach trwania doświadczenia. W czasie trwania eksperymentu doszło do znacznego wzrostu liczebności bakterii heterotroficznych i stężenia ATP w wodzie filtrowanej, na co decydujący wpływ miały prawdopodobnie: niskie stężenie czynnika dezynfekującego oraz wysoka temperatura wody (ponad 40ºC) podgrzewanej podczas zastoju w zestawie filtrów w wyniku pracy ciągłej lampy UV.
The influence of three-stage home water filter consisting of polypropylene (PP), activated carbon and ion exchange filters as well as UV-C lamp on a drinking water quality was studied. Experiment was conducted for 70 days in a public building. After night stagnation the water samples were taken directly from water installation and after additional treatment. In both treatments the four consecutive samples of 500 cm3 volume (0.5; 1; 1.5; 2) were sampled immediately after opening the flow and the one sample after 10 dm3 of flushing. Temperature, concentration of free and total chlorine, some inorganic components, free and total adenosine tri-phosphate (ATP) as well as heterotrophic plate count (HPC) were measured immediately. Microbial quality of drinking water treated by battery filters and UV-C radiation has been improved only in first days of the system operation. With time the lack of disinfecting agent, the high temperature exceeding 40ºC as the result of continuous operation mode of UV-C lamp and the water stagnation affected the high increase in the HPC and ATP concentration inside a basin mixer.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00