Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

High Versatility of Niobium Alloyed AHSS

Tytuł:
High Versatility of Niobium Alloyed AHSS
Autorzy:
Kučerová, L.
Opatová, K.
Káňa, J.
Jirková, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/958202.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
TRIP steel
niobium
heat treatment
thermomechanical treatment
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2017, 62, 3; 1485-1491
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of processing parameters on the final microstructure and properties of advanced high strength CMnSiNb steel was investigated. Several processing strategies with various numbers of deformation steps and various cooling schedules were carried out, namely heat treatment without deformation, conventional quenching and TRIP steel processing with bainitic hold or continuous cooling. Obtained multiphase microstructures consisted of the mixture of ferrite, bainite, retained austenite and M-A constituent. They possessed ultimate tensile strength in the range of 780-970 MPa with high ductility A5 mm above 30%. Volume fraction of retained austenite was for all the samples around 13%. The only exception was reference quenched sample with the highest strength 1186 MPa, lowest ductility A5 mm = 20% and only 4% of retained austenite.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies