Celem artykułu była ocena zmian wydatków na usługi gastronomiczne w polskich
gospodarstwach domowych oraz identyfikacja typów gospodarstw domowych przeznaczających
najwięcej i najmniej na usługi gastronomii. Materiał źródłowy stanowiły indywidualne dane z
badania budżetów gospodarstw domowych GUS. Wydatki na gastronomię w gospodarstwach
domowych sukcesywnie wzrastają. Wydatki na usługi gastronomiczne dość silny związek wykazują
z zawodem wykonywanym przez głowę domu. Większe wydatki na gastronomię występują w
gospodarstwach domowych osób wyżej wykształconych oraz wśród gospodarstw domowych
jednoosobowych, w rodzinach niepełnych i wśród małżeństw z jednym dzieckiem na utrzymaniu.
Istotne znaczenie w wydatkach na usługi gastronomiczne wykazano też względem lokalizacji
gospodarstwa domowego.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00