Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of the peppermint (Mentha piperita L.) compaction process on the content of essential oils

Tytuł:
Effect of the peppermint (Mentha piperita L.) compaction process on the content of essential oils
Wpływ procesu zagęszczania ziela mięty pieprzowej (Mentha piperita L.) na zawartość olejków eterycznych
Autorzy:
Sadowska, U.
Żabiński, A.
Mudryk, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/956539.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
essential oils
peppermint
agglomeration
olejki eteryczne
mięta pieprzowa
aglomeracja
Źródło:
Agricultural Engineering; 2015, 19, 3; 83-88
2083-1587
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Herbs have been of great interest in recent years. Peppermint is one of the most popular species in Poland used in the form of herbal tea. The objective of the research was to determine and compare the content of essential oils obtained from peppermint in a loose state and after producing agglomerate therefrom. The scope of the research covered compression of grated peppermint and fractions separated from it. Fractions were separated with the use of a sieve with 2.5 mm square meshes and compressed with a hydraulic press with a closed matrix under the pressure of 193.86 MPa. Before and after the agglomeration process, density of the investigated material and the content of essential oils were determined according to the pharmaceutical requirements by a distillation method on Clevenger's apparatuses. The lowest content of essential oils was in case of the fraction of grated peppermint which did not go through the sieve with 2.5 square meshes. Compression of this material to the level o 1.038 g·cm-3 resulted in the reduction of oil content by approximately 9%. In case of the remaining fractions, no losses of oil as a result of compression were reported.

W ostatnich latach obserwuje się duże zainteresowanie roślinami zielarskimi. Jednym z popularniejszych gatunków w Polsce wykorzystywanych w postaci naparów jest mięta pieprzowa. Celem prowadzonych badań było określenie i porównanie zawartości olejków eterycznych pozyskiwanych z ziela mięty pieprzowej w stanie luźnym i po wytworzeniu z niego aglomeratu. Zakres prowadzonych badań obejmował zagęszczanie otartego ziela mięty oraz wydzielonych z niego frakcji. Frakcje wydzielono za pomocą sita o boku oczka kwadratowego 2,5 mm i zagęszczano za pomocą prasy hydraulicznej o matrycy zamkniętej pod ciśnieniem 193,86 MPa. Przed procesem aglomeracji, a także po jego zakończeniu ustalono gęstość badanego materiału oraz zawartość olejków eterycznych, zgodnie z wymaganiami farmaceutycznymi, metodą destylacji na aparatach Clevengera. Najmniejszą zawartością olejków eterycznych charakteryzowała się frakcja otartego ziela mięty pieprzowej nieprzesiewającego się przez sito o boku oczka kwadratowego 2,5 mm. Zagęszczenie tego materiału do poziomu 1,038 g·cm-3 spowodowało obniżenie zawartości olejku o około 9%. W przypadku pozostałych frakcji nie stwierdzono strat olejku w wyniku zagęszczania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies