Płatki zbożowe – ocena porównawcza. Cz.1, Porównanie składu chemicznego i mineralnego Cereals flakes – comparative study. Pt 1, Comparison of chemical and mineral composition
Na podstawie zebranej literatury porównano płatki zbożowe
owsiane (błyskawiczne, ekologiczne, górskie, zwykłe), jęczmienne,
jaglane (proso), pszenne, orkiszowe, żytnie i gryczane.
Porównano również płatki owsiane zwykłe: niemieckie,
słowackie, szwedzkie i angielskie. Uwzględniono skład chemiczny
i mineralny. Najwyższą zawartość białka i tłuszczu,
wśród porównywanych płatków stwierdzono w owsianych. Zawartość
skrobi w płatkach była zróżnicowana, niska w orkiszowych
krajowych i owsianych szwedzkich. Zawartość błonnika
była wysoka w płatkach pszennych, orkiszowych i żytnich,
oraz w płatkach angielskich i słowackich. Βeta – glukanów
nie zawierały płatki jaglane, ale w owsianych szwedzkich
było ich najwięcej ok. 5%. Porównanie składników mineralnych
wykazało wysoką zawartość Zn, Mn i Fe niezależnie
od rodzaju surowca i pochodzenia produktu. Porównane płatki
owsiane charakteryzowały się wyższą zawartością Zn w stosunku
do innych, zwłaszcza jaglanych, żytnich i gryczanych.
Wysoką zawartość tego pierwiastka prezentowały także płatki
orkiszowe oraz płatki owsiane ze Szwecji i Niemiec.
On the basis of the collected literature we compared cereal
oatmeal (instant, ecological, mountain, plain), flakes from;
barley, millet, wheat, spelled, rye and buckwheat. Also compared
oatmeal usual: German, Slovak, Swedish and English.
Compared the chemical and mineral composition. The
highest protein and fat content was found in oatmeal. The
starch content in the flakes was a diversified, low in the spelled
flakes and oatmeal Swedish. The fiber content was high in
flakes from wheat, spelled and rye, also in the flakes from England
and Sweden.. Beta - glucans not contain millet flakes,
but in the oatmeal from Sweden was their most, approximately
5 %. Comparison of minerals components showed high
content of Zn, Mn and Fe regardless of the type of raw material
and product origin. Oatmeal characterized by higher Zn
content in comparison to others, especially millet, rye, and
buckwheat. High content of this element presented also the
flakes spelled and samples from Sweden and Germany.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00