The installation of a voluntary milking system – automatic milking robot – leads to numerous
changes in the milking process for example in breeding and feeding technology on the farm. Due to the
robotic milking, the biological hazards are less than past. This modern robotic system helps to harmonize
the milking, feeding and relaxing period of the herd, and also makes the compliance with food safety
regulations easier. The payback period of this robotic milking technology is relatively high. The main
objective of this paper is to find the level of cost changes and the level of benefit changes which is able
to reduce the payback period. The sensitivity analysis is applied to find these levels. Under the proper
conditions the voluntary milking system is able to increase the competitiveness of dairy farm.
Wprowadzenie samoistnego system udojowego bazującego na robotach udojowych prowadzi do
wielu zmian w procesie chowu bydła. System taki zharmonizowany jest m.in. z technologiami karmienia i
utrzymania higieny zwierząt, pozwala także na uzyskanie lepszej zgodności z wymaganiami bezpieczeństwa
żywności. Celem opracowania jest określenie zmian poziomu korzyści i kosztów w wyniku wprowadzenia
takiego systemu w gospodarstwie. Stwierdzono, że przy określonych warunkach system taki może podnieść
konkurencyjność gospodarstwa.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00