Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Behavior aspects of Generation Y consumers on the food market

Tytuł:
Behavior aspects of Generation Y consumers on the food market
Wybrane aspekty zachowań konsumentów z pokolenia Y na rynku żywności
Autorzy:
Barska, Anetta
Wojciech, Magdalena
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/952263.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Wydawnictwo Uczelniane
Tematy:
consumer behavior
survey
generation y consumers
food product
independence test
correspondence analysis
zachowania konsumentów
konsumenci pokolenia y
produkt żywnościowy
badania ankietowe
test niezależności
analiza korespondencji
Źródło:
Journal of Agribusiness and Rural Development; 2017, 45, 3; 497-505
1899-5241
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study looks at Generation Y growing up a specific community who had an influence on values, by which they are directed now, and the expectations that they have towards reality around them. Generation Y consumers exert increasing pressure on the market environment and trigger evolution of many economic sectors, including food. The goal of this article is to identify how the behavior of Generation Y influences the food market. The authors used an analysis of the subject literature and results of questionaire surveys conducted among 364 respondents. The conducted questionnaire surveys indicate criteria for selecting the place of buying of food product, which are fresh, quality and price, or in the case of purchase place – range offered. Additionally, the survey looked at whether these attitudes were related to sex, professional activity, place of residence and assessment of the respodents level of income. Statistical analysis of relations between the pairs of variables was performed using Pearson’s chi-square test of independence. Additionally, the research showed, that Generation Y consumers tend to accept innovations on the food market.

Pokolenie Y jest traktowane jako unikalna i wpływowa grupa konsumentów, których postawy nabywcze są kształtowane głównie pod wpływem zmian zachodzących w makrootoczeniu. Przedstawiciele pokolenia Y wywierają coraz większą presję na otoczenie rynkowe, inicjując ewolucję wielu sektorów gospodarki, w tym również żywnościowego. Celem artykułu jest omówienie zachowań nabywczych pokolenia Y na rynku żywności. W postępowaniu badawczym wykorzystano analizę literatury oraz wybrane wyniki własnych badań empirycznych, zrealizowanych metodą ankietową w grupie 364 konsumentów. Do oceny rzetelności skal wykorzystano test Alfa Cronbacha. W wyniku przeprowadzonych badań zidentyfikowano kryteria wyboru produktów żywnościowych oraz miejsca ich zakupu. Dodatkowo zweryfikowano, czy postawy i zachowania konsumentów z pokolenia Y były związane z płcią, aktywnością zawodową, dochodami z pracy własnej, subiektywną oceną sytuacji finansowej oraz miejscem zamieszkania respondentów. Ustalono również, że pokolenie to charakteryzuje otwartość na innowacje.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies