Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pollen morphology of some species of the genus Sansevieria petagna (Asparagaceae)

Tytuł:
Pollen morphology of some species of the genus Sansevieria petagna (Asparagaceae)
Autorzy:
Klimko, Małgorzata
Nowińska, Renata
Wilkin, Paul
Wiland-Szymańska, Justyna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/952105.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
pollen variability
micromorphology
taxonomy
sem
Źródło:
Acta Biologica Cracoviensia. Series Botanica; 2017, 59, 2
0001-5296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Pollen grains of 15 species of the genus Sansevieria were examined using light and scanning electron microscopy. The pollen grains were single, but dyads were also found. The basic shape of the pollen grains (with chemical treatment) was subprolate, prolate and prolate-spheroidal and the pollen grains were large (> 50 mm). The pollen grains observed in SEM were prolate-spheroidal, subprolate, prolate and perprolate. The aperture occupied nearly the entire distal hemisphere. The surface of non-apertural areas was microreticulate, psilate–perforate, fossulate and verrucate. The surface of the apertural area was psilate-perforate-verrucate, microreticulate-verrucategemmate and psilate-perforate. The tectum was homogeneous, with perforations. Our results suggest that some species cannot be separated based on pollen grain morphology, but only may be categorized into their groups. The present study investigated pollen grain morphology in eleven species for the first time in terms of pollen micromorphology and provided some important new data.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies