Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany warunków abiotycznych małej rzeki z uwzględnieniem wpływu wód poprodukcyjnych z hodowli ryb

Tytuł:
Zmiany warunków abiotycznych małej rzeki z uwzględnieniem wpływu wód poprodukcyjnych z hodowli ryb
Changes in abiotic conditions of a small river considering the effect of discharge from fish ponds
Autorzy:
Bonisławska, M.
Nędzarek, A.
Rybczyk, A.
Czerniejewski, P.
Żuk, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/951922.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Tematy:
eutrofizacja
główne jony
jakość wody
mała rzeka
skład wody
eutrophication
main ions
small river
water composition
water quality
Źródło:
Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie; 2017, 17, 4; 5-23
1642-8145
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ocena zmian warunków abiotycznych cieku z uwzględnieniem wpływu wód zrzutowych ze stawów karpiowych została wykonana w ciągu 6 miesięcy na górnym odcinku rzeki Młynówki. Wybrane wskaźniki hydrochemiczne wody, pobranej w czterech stanowiskach kontrolnych, oznaczano zgodnie z metodykami APHA. Wody cieku charakteryzowały się typową dla niewielkich rzek północnej Polski zmiennością termiki wody wraz z ich biegiem, lekko zasadowym odczynem (pH = 7,5– 7,7) dobrym natlenieniem – stężenie tlenu rozpuszczonego w wodzie (ang. DO – dissolved oxygen) zawierało się w przedziale 7,4–9,1 mg O2∙dm–3, a natlenienie 67,6–76,7% O2, z wyjątkiem miesięcy zimowych. Zawartość materii organicznej (BZT5, ChZTCr, chlorofil a) charakteryzowała się dużą zmiennością i sezonowością z biegiem rzeki. Dla BZT5 wartości zawierały się w przedziale 3,8–9,5 mg O2∙dm–3, dla ChZTCr 8,4–73,9 mg O2∙dm–3, a dla chlorofilu a w przedziale 3,7–94,1 mg·m–3. Badany odcinek rzeki należy uznać za zasobny w pierwiastki biogeniczne. Średnie stężenie azotu nieorganicznego wynosiło 2,166 mg N∙dm–3, a fosforu reagującego 0,078 mg P∙dm–3, wartości te były odpowiednio 18 i 7,8 razy większe od koncentracji notowanych w wodach niepoddanych antropopresji. Wykazano podwyższone, niespełniające wymogów dla ryb karpiowatych wartości BZT5, zawiesiny ogólnej (ang. TSS – total suspended solids), N-NO2 – i fosforu całkowitego (ang. TP – total phosphorus). Na jakość wody w rzece Młynówce istotny wpływ, oprócz naturalnych czynników hydrologicznych i zlewniowych, mogą mieć wprowadzane wody poprodukcyjne ze stawów karpiowych.

Changes in abiotic conditions, considering the effect of water discharged from carp ponds were assessed in the upper section of the Młynówka River (within 6 months). The analyses of hydrochemical indicators were conducted according to methodology recommended by APHA. The river’s water was characterised by a variation in temperature with the distance from the source, which is typical of rivers of northern Poland, slightly alkaline reaction (pH = 7.5–7.7), good oxygenation (DO – dissolved oxygen concentration within 7.4–9.1 mg O2∙dm–3, oxygenation 67.6–76.7% O2) except for winter months. Organic matter content (BOD5, CODCr, chlorophyll a) was characterised by a large seasonal variation and varied with the river course. For BOD5 the values were within 3.8–9.5 mg O2 dm–3, for CODCr within 8.4–73.9 mg O2∙dm–3 and for chlorophyll a within 3.7–94.1 mg∙m–3. The studied river section should be regarded as rich in biogenic substances. The mean concentration of inorganic nitrogen was 2.166 mg N∙dm–3 and the reactive phosphorus 0.078 mg P∙dm–3, the values were respectively 18 and 7.8 times higher than those recorded for waters not subject to anthropopressure. The values of BOD5, TSS (total suspended solids), N-NO2 – and TP (total phosphorus) were increased, not meeting the requirements for cyprinid fishes. Besides the natural hydrological and catchment area features, the water quality in the Młynówka River was significantly affected by the discharge of water from the carp ponds.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies