In this study, flocculation of marble powder suspensions was investigated depending on a polymer type and dosage. Polyacrylamide was used as a synthetic polymer, while starch was used as a natural polymer. The effect of polyacrylamide type was also examined using anionic, cationic and non-ionic polyacrylamides. Flocculation of suspensions was ascertained by turbidity measurements. It was found that anionic and especially non-ionic polymers flocculated the marble powder suspension more strongly than starch and cationic polymer. On the other hand, it was observed that the sequential addition of starch and polymer did not improve flocculation of suspension. On contrary, sequential addition of flocculants caused re-dispersion of the flocculated suspension. When a non-ionic polymer was used as the flocculant, the reached minimum turbidity of suspension was measured to be 38 NTU (nephelometric turbidity unit).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00