Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Synthesis and Characterization of Activated Carbons Obtained from Nutshells

Tytuł:
Synthesis and Characterization of Activated Carbons Obtained from Nutshells
Autorzy:
Mańko, Diana
Barczak, Mariusz
Zdziennicka, Anna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/951398.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej
Źródło:
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, sectio AA – Chemia; 2013, 68, 1-2
2083-358X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Walnut and hazelnut shells were used to prepare activated carbons using potassium hydroxide as an activation agent. The obtained activated carbons presented a specific surface areas of 1661 and 1322 m2/g and pore total volumes of 0.80 and 0.65 cm3/g, respectively. Moreover, the obtained activated carbons presented high quantity of micropores in their structure and that is why they have a great potential for environmental applications and they could be an alternative to commercially available activated carbons from the viewpoint of adsorption capacity. This paper proves that walnut and hazelnut shells have got a large potential as precursors to obtaining activated carbons and they could be successfully converted into a well-developed porous materials by chemical activation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies