Establishing an efficient explant superficial sterilization protocol for in vitro micropropagation of bear’s garlic (Allium ursinum L.) Opracowanie wydajnego protokołu sterylizacji powierzchniowej eksplantatów w kulturach in vitro czosnku niedżwiedziego (Allium ursinum L)
Allium ursinum L. has a commercial value due to its high contents of bioactive
compounds and mild, garlic-like taste. In vitro culture played an important role
in obtaining Allium species with the desired characteristics and in the production of
healthy reproductive material. Developing an effective method of sterilization
bear’s garlic bulbs. To obtain sterile shoots of garlic several methods of sterilization
involving such factors as ACE, H2O2, HgCl2, and UV-C were tested. In order to
obtain sterile shoots of bear’s garlic, several sterilization procedures were tested. The
best procedure was based on a two-step disinfection, where the whole onions were
treated with ethanol and H2O2 for 20 min. Thereafter, the isolated apical buds were
sterilized in ACE for 10 min, rinsed in double-distilled water and transferred onto MS
medium for growing. Up to 95% of the inoculated explants formed shoots, which were
sub-cultured on MS with 4 mg dm-3 BAP in order to enable further propagation.
After optimization and stabilization, this procedure may become the basic concept
of a proper and reliable propagation method of bear’s garlic on commercial scale.
Allium ursinum L. wykazuje wysoką wartość handlową dzięki temu, iż charakteryzuje
się dużą zawartością substancji czynnych oraz łagodnym, czosnkowym smakiem.
Kultury in vitro odegrały istotną rolę w uzyskaniu gatunków Allium o pożądanych cechach
Establishing an efficient explant superficial sterilization protocol for in vitro micropropagation of bear’s garlic...
i produkcji zdrowego materiału rozmnożeniowego. Opracowanie efektywnej metody
sterylizacji cebul czosnku niedźwiedziego. Metody: W celu pozyskania sterylnych
pędów czosnku przetestowano kilka metod sterylizacji z udziałem takich czynników jak
ACE, H2O2, HgCl2
i UV-C. Wyniki: Procedura, która przyniosła najlepsze efekty, polegała
na dwustopniowej dezynfekcji, w której całe cebule poddane zostały działaniu alkoholu
etylowego i H2O2 przez 20 min. Wyizolowane z cebul eksplantaty sterylizowano w ACE
przez 10 min, a po przepłukaniu w wodzie bidestylowanej wyjałowione pąki inokulowano
na pożywkę MS, na której kontynuowały wzrost. Spośród wyłożonych na pożywkę
eksplantatów aż 95% formowało pędy. Uzyskane w ten sposób pędy pasażowano na
pożywkę MS z dodatkiem 4 mg dm-3 BAP w celu ich dalszego namnożenia. Wnioski: Po
przeprowadzeniu procesu optymalizacji i stabilizacji opisana metoda sterylizacji może
być odpowiednim i niezawodnym sposobem rozmnażania czosnku niedźwiedziego na
skalę przemysłową.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00