Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIRS) w ocenie składu chemicznego mięsa jagnięcego

Tytuł:
Wykorzystanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIRS) w ocenie składu chemicznego mięsa jagnięcego
The application of the near-infrared spectroscopic (NIRS) technique in assessment of chemical composition of the lamb meat
Autorzy:
Slezak, M.
Czub, G.
Swiatek, M.
Niznikowski, R.
Glowacz, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/950250.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Zootechniczne
Źródło:
Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego; 2013, 09, 3
1733-7305
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była ocena zawartości wybranych składników chemicznych (woda, białko, kolagen, tłuszcz) w mięsie jagnięcym za pomocą analizatora FoodScan. Otrzymane wyniki porównano z oznaczeniami uzyskanymi metodami referencyjnymi w laboratoriach akredytowanych. Badaniami objęto 110 jagniąt (tryczków), o masie ciała ok. 40 kg, należących do 4 grup genotypowych: dwóch ras rodzimych (wrzosówka i żelaźnieńska) oraz dwóch mieszańców tych ras z mięsną rasą berrichonne du cher (WROBER i POBER). Materiał badawczy stanowiły próby combra (m.l.d.) o masie ok. 250 g. Mięso wrzosówki zawierało najwięcej kolagenu i białka (odpowiednio 1,91% i 22,17%), a najmniej tłuszczu (3,51%). Nie stwierdzono wpływu genotypu na zwartość wody w mięsie. Wyniki uzyskane metodami referencyjnymi i spektroskopowymi były porównywalne. Najwyższe współczynniki korelacji uzyskano dla tłuszczu (0,964) oraz białka (0,626). W przypadku pozostałych składników stwierdzono niższe, dodatnie korelacje.

The aim of the study was to analyze the basic chemical composition (water, protein, collagen and fat content) of the lamb meat, using Food Scan analyzer. The obtained results were compared with the determinations, received by the reference methods in accredited laboratories. The studies included 110 lambs (rams) of four genotypic groups: two native breeds (Polish Heath Sheep and Żelazna Sheep) and two crossbred of the mentioned breeds with meat breed Berrichonne du Cher (WOBER and POBER). The body weight of the animals was ca. 40 kg. The research material contained the samples of m. longissimus dorsi of ca. 250 g. The meat of Polish Heath Sheep contained the highest quantities of collagen and protein (1.91% and 22.17%, respectively) and the lowest level of fat (3.51%). Any effect of genotype on the water content in meat was not found. The results, obtained by the reference and spectroscopic methods were comparable. The highest correlation coefficients were recorded for fat (0.964) and protein (0.626). In the case of the remaining parameters, lower positive correlations were found.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies