Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of pH adjusted with different acids on the dyeability of polyester fabric

Tytuł:
The influence of pH adjusted with different acids on the dyeability of polyester fabric
Autorzy:
Miljkovic, M. M.
Djordjevic, D. M.
Miljkovic, V. M.
Stamenkovic, M.
Stepanovic, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/949502.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
polyester
dyeing
disperse
dyes
pH
AIDS
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2014, 16, 4; 1-5
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of using formic, oxalic, citric, tartaric, hydrochloric, nitric, sulphuric and phosphoric acid for dyebath pH adjustment was investigated upon the dyeing of polyester fabric with CI Disperse Yellow 60. The positions of colour in CIELab coordinates of the samples dyed with the addition of tested acids were assessed and compared to those dyed with the addition of acetic acid. It was found that the differences in dyeabilities obtained with the addition of citric, oxalic, hydrochloric, nitric and sulphuric acid are entirely acceptable according to both M&S 83A and CMC (2:1) standards in comparison to the dyeability obtained with the addition of acetic acid.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies