Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Thermal and kinetic analysis of pure and contaminated ionic liquid: 1-butyl-2.3-dimethylimidazolium chloride (BDMIMCl)

Tytuł:
Thermal and kinetic analysis of pure and contaminated ionic liquid: 1-butyl-2.3-dimethylimidazolium chloride (BDMIMCl)
Autorzy:
Muhammad, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/949468.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
ionic liquid
thermal stability
kinetic analysis
activation energy
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2016, 18, 2; 122-125
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this research work, thermal decomposition and kinetic analysis of pure and contaminated imidazolium based ionic liquid (IL) has been investigated. As thermal decomposition and kinetics evaluation plays a pivotal role in effective process design. Therefore, thermal stability of pure 1-butyl-2,3-dimethylimidazolium chloride (BDMIMCl) was found to be higher than the sample of IL with the addition of 20% (wt.) NH4Cl as an impurity. The activation energy of thermal degradation of IL and other kinetic parameters were determined using Coats Redfern method. The activation energy for pure IL was reduced in the presence of NH4Cl as contaminant i.e., from 58.7 kJ/mol to 46.4 kJ/mol.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies