Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Experimental and numerical study of the heat transfer and pressure drop in triangular chevron channels

Tytuł:
Experimental and numerical study of the heat transfer and pressure drop in triangular chevron channels
Autorzy:
Dolatabadi, H.
Aghdam, A. H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/949298.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Mechaniki Teoretycznej i Stosowanej
Tematy:
heat transfer
pressure drop
thermal enhancement factor
phase shift
Źródło:
Journal of Theoretical and Applied Mechanics; 2018, 56, 3; 751-763
1429-2955
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Experimental and Numerical studies were carried out on turbulent heat transfer and friction factor loss through a triangular chevron channel. For uniform wall heat flux equal 1350 (W/m²) using air as a working fluid. Reynolds number varied from 3000 to 10000, phase shifted at the range of 0≤ϕ≤180, with variation distance between chevron surfaces (5 ≤ D ≤ 35 mm). Nu increased and TEF decreased in increasing of Re. The TEF and Nu increased with closing to channel phase shift angle 90˚, the best performance was noticed on phase shift, ϕ=90º. At the end of this paper effect of distance between chevron surfaces presented, The TEF and Nu increased with decreasing to channel distance and the best performance was noticed on closing to D=5(mm).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies