Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Thermoelastic response of nanobeam resonators subjected to exponential decaying time varying load

Tytuł:
Thermoelastic response of nanobeam resonators subjected to exponential decaying time varying load
Autorzy:
Abouelregal, A. E.
Zenkour, A. M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/949293.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Mechaniki Teoretycznej i Stosowanej
Tematy:
thermoelasticity
nonlocal nanobeam
varying load
ramp-type heating
Źródło:
Journal of Theoretical and Applied Mechanics; 2017, 55, 3; 937-948
1429-2955
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This work investigates the vibrational response of thermoelastic nanobeam resonators induced by ramp-type heating and subjected to exponential decaying time varying load via Euler-Bernoulli beam theory. Governing equations are derived in the context of nonlocal generalized thermoelasticity theory with dual phase lags. The nonlocal nanobeam theory incorporates a nonlocal parameter to capture the small scale effect. Using the Laplace transform technique, an analytical solution has been attained. and inversions of the transformed solutions have been carried out by means of calculus of residues. The effects of nonlocal, point load and ramping-time parameters on all studied fields of the nanobeam are investigated and discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies