Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Hybrid wheat yield and quality related to cultivation intensity and weather condition

Tytuł:
Hybrid wheat yield and quality related to cultivation intensity and weather condition
Autorzy:
Buczek, J.
Jarecki, W.
Janczak-Pieniazek, M.
Bobrecka-Jamro, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/947612.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Tematy:
hybrid wheat
cultivation technology
yield
grain quality
protein fractions
chemical
composition
Źródło:
Journal of Elementology; 2020, 25, 1
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Among the elements of crop cultivation technologies, mineral fertilization and plant protection have a decisive effect on the quantity and quality of wheat grain yield. Therefore, learning the responses of wheat hybrid cultivars introduced into cultivation to the intensity of a cultivation technology should be considered useful. In 2013-2016, a controlled field experiment was carried out, the aim of which was to evaluate the responses of winter wheat hybrid cultivars (Hystar, Hyfi) grown in the low, medium and high input technologies. The growing intensity of a cultivation technology resulted in a significant increase in grain yield and the content of protein, gluten, phosphorus and magnesium, as well as iron, zinc and manganese in grain. Wheat grain from the high input technology was characterized by a higher proportion of the fractions of gliadins and glutenins and their subunits, without differentiating the fractions of albumins and globulins. A lower total precipitation during the grain formation and maturing resulted in a decrease in the grain yield and an increase in grain quality parameters and the content of gluten subunits with the exception of ω gliadins. The cultivar Hystar was characterized by a higher grain yield (by 0.97 t ha-1). The cultivar Hyfi had higher quality parameters with a more favorable proportion of storage proteins and a higher content of phosphorus, magnesium, zinc and manganese in grain.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies