Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ rodzaju środka sieciującego na szczepione kopolimery akryloamidowe skrobi ziemniaczanej i ich właściwości sorpcyjne względem wody oraz kationów Fe3+ i Cu2+

Tytuł:
Wpływ rodzaju środka sieciującego na szczepione kopolimery akryloamidowe skrobi ziemniaczanej i ich właściwości sorpcyjne względem wody oraz kationów Fe3+ i Cu2+
Effect of crosslinking agent on potato starch grafted acrylamide copolymers and their sorption properties for water, Fe3+ and Cu2+ cations
Autorzy:
Schmidt, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/947529.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Chemii Przemysłowej
Tematy:
superabsorbenty
kopolimery szczepione skrobi
akryloamid
kwas akrylowy
akrylowe środki sieciujące
superabsorbents
starch grafted copolymers
acrylamide
acrylic acid
acrylic crosslinking agents
Źródło:
Polimery; 2018, 63, 5; 347-352
0032-2725
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Otrzymano akryloamidowe kopolimery szczepione skrobi ziemniaczanej o stosunku masowym akryloamidu do kwasu akrylowego równym 2 : 1, sieciowane trzema akrylowymi związkami stosowanymi w różnym stężeniu. Jako inicjator reakcji wykorzystano dichlorowodorek 2,2’-azobis(2-metylopropionamidyny). Kopolimery skrobi scharakteryzowano za pomocą spektroskopii w podczerwieni, różnicowej kalorymetrii skaningowej oraz reowiskozymetrycznie. Właściwości sorpcyjne w stosunku do kationów Fe3+ i Cu2+ analizowano metodą spektrofotometryczną, a w wypadku wody określano w testach wodochłonności i pęcznienia.

Potato starch grafted acrylamide copolymers with weight ratio of acrylamide (AAm) to acrylic acid (AA) of 2 : 1, crosslinked with three acrylic compounds at various concentrations, were prepared. 2,2’-azobis(2-methylpropionamidine) dihydrochloride was used as a radical initiator. Starch copolymers were characterized by infrared spectroscopy, differential scanning calorimetry and rheoviscometry. The Fe3+and Cu2+ cations sorption properties were analyzed using spectrophotometric method. Also, water absorption and swelling tests were performed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies