Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of the decay of some effects of modification of polylactide surface layers

Tytuł:
Analysis of the decay of some effects of modification of polylactide surface layers
Analiza zaniku wybranych efektów modyfikowania warstwy wierzchniej polilaktydu
Autorzy:
Stepczyńska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/947480.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Chemii Przemysłowej
Tematy:
polylactide
surface layer modification
corona discharge
X-ray photoelectron spectroscopy (XPS)
polilaktyd
modyfikacja warstwy wierzchniej
wyładowania koronowe
spektroskopia fotoelektronowa (XPS)
Źródło:
Polimery; 2015, 60, 7-8; 462-467
0032-2725
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The results of an investigation into the effects of modifying a surface layer (SL) of polylactide (PLA) as a function of time are presented. The PLA modification was performed by the method of corona discharges (CD) in the air using unit energy values (Eu) equal to 3.5 and 10 kJ/m2. The extent of oxidation and contact angle of the SL were determined by the methods of X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) and goniometry, respectively. The measurements were carried out immediately after the modification process, as well as 1, 2, and 3 months later.

Analizowano zanik wczasie zmian wywołanych modyfikowaniem za pomocą wyładowań koronowych (CD) warstwy wierzchniej (SL) polilaktydu (PLA). Modyfikowanie prowadzono w atmosferze powietrza, z zastosowaniem jednostkowej energii (Eu) modyfikowania o wartości 3,5 i 10 kJ/m2. Stopień utlenienia oraz wartość kąta zwilżania SL badano metodą spektroskopii fotoelektronowej (XPS) oraz goniometrii, bezpośrednio po procesie modyfikowania oraz po upływie 1, 2 i 3 miesięcy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies