Antioxidant activity of teas obtained from leaves of Camellia sinensis (L.) Kuntze in course of various production processes available on Polish market
Antioxidant activity of teas obtained from leaves of Camellia sinensis (L.) Kuntze in course of various production processes available on Polish market Aktywność antyoksydacyjna herbat dostępnych na polskim rynku, otrzymywanych z liści Camellia sinensis (L.) Kuntze podczas róznych procesów produkcyjnych
The leaves of Camellia sinensis (L.) Kuntze are used to produce many types of tea; this variety
results from the production process. The extracts, especially from teas rich in polyphenols, are also used in
the prevention and treatment of certain diseases, in addition to their application for consumption.
The aim of the study was to compare the antioxidant activity and total phenolic content in extracts
from the following types of tea: white, green, oolong, black and Pu-erh.
The aqueous and methanolic extracts from the teas were analysed by spectrophotometric
methods. The method with the Folin-Ciocalteu reagent was used to determine total phenolic content;
the antioxidant activity was investigated by means of the reaction with the DPPH radical.
Total phenolic content and the antioxidant activity of examined extracts differed significantly. The
alcoholic and aqueous extracts from white and green tea of the highest content of polyphenols (97.1–84.4
mg GAE/g) showed the greatest antioxidant activity (IC50 0.263–0.329 mg/ml), similar to that of BHA. The
methanolic extracts from black and Pu-erh tea demonstrated much weaker activity.
The antioxidant activity of extracts from investigated teas is closely correlated with content of
polyphenolic compounds, which depends on the type of tea and the solvent used for extraction.
Liście Camellia sinensis (L.) Kuntze są używane do produkcji wielu rodzajów herbat, których różnorodność
wynika z procesu produkcyjnego. Wyciągi, zwłaszcza z herbat bogatych w polifenole, poza zastosowaniem
spożywczym, są wykorzystywane również w profilaktyce i wspomaganiu leczenia niektórych
chorób.
Celem pracy było porównanie aktywności antyoksydacyjnej i zawartości sumy polifenoli w wyciągach
z herbaty: białej, zielonej, oolong, czarnej i Pu-erh.
Wyciągi wodne i metanolowe z herbat analizowano metodami spektrofotometrycznymi. Do oznaczenia
sumy polifenoli użyto metody z odczynnikiem Folin-Ciocalteu, aktywność antyoksydacyjną badano
w oparciu o reakcję z rodnikiem DPPH.
Zawartość sumy polifenoli i aktywność antyoksydacyjna badanych ekstraktów znacznie się różniły.
Wyciągi alkoholowe i wodne z herbaty białej i zielonej, o najwyższej zawartości polifenoli (97,1-84,4 mg GAE/
g), wykazywały też najwyższą, zbliżoną do BHA, aktywność przeciwutleniającą (IC50 0,263-0,329 mg/ml).
Ekstrakty metanolowe z herbaty czarnej i Pu-erh posiadały wielokrotnie słabsze działanie.
Aktywność antyoksydacyjna wyciągów z badanych herbat jest ściśle skorelowana z zawartością
w nich związków polifenolowych, która zależy od rodzaju herbaty i użytego do ekstrakcji rozpuszczalnika.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00