Rolnictwo ekologiczne i GMO szansą dla rozwoju polskiej gospodarki? Korzyści i zagrożenia Organic Agriculture and GMO an Opportunity for the Development of Polish Economy? Benefits and Risks
Jakość spożywanego pożywienia, ilość zawartych w nim składników odżywczych czy witamin wpływa
na stan zdrowia, aktywność fizyczną i psychiczną człowieka. Zatem bardzo ważne jest, by żywność
przez nas spożywana była zdrowa, pełnowartościowa, bez hormonów wzrostu, antybiotyków czy
metali ciężkich. W ostatnich latach rolnictwo ekologiczne rozwija się bardzo intensywnie na całym
świecie, również w Polsce można zaobserwować wzrost powierzchni upraw ekologicznych oraz liczby
przetwórni, a także jednostek certyfikujących. Także uprawy GM mogą stanowić dużą szansę dla
rozwoju gospodarki, lecz konieczne jest wprowadzenie odpowiednich norm i przepisów regulujących
owe uprawy. Problem z GMO jest taki, że nie zostało przeprowadzonych wystarczająco dużo testów
i badań, które wykluczyłyby negatywny wpływ spożywania roślin GM na zdrowie ludzi. Świat stoi
w obliczu narastającego problemu głodu, który uprawy GM mogłyby rozwiązać. Jednak, przed wprowadzeniem
jakichkolwiek nasion czy sadzonek, które zostały zmodyfikowane genetycznie, należy być
bardzo ostrożnym i skrupulatnie przeprowadzić wszelkie niezbędne badania.
The quality of food consumed and the amount of nutrients and vitamins it contains affects health
as well as physical and psychological activity of man. Therefore, it is very important that the food
we consume is healthy, of full value, without growth hormones, antibiotics or heavy metals. In
recent years, organic agriculture has been developing very intensively all over the world. In Poland
one can also observe an increase in organic crop areas, in number of organic processing plants and
certification bodies. Also, GM crops can be a great opportunity for the development of economy,
but it is necessary to introduce appropriate standards and regulations governing those cultivation.
The problem with GMO is that not enough tests and studies which would exclude the negative impact
of consuming GM vegetables and fruits on human health have been conducted. The world is
facing the growing problem of famine that GM crops could solve. However, before introducing any
seeds or seedlings that were subjected to genetic modifications, we must be extremely careful and
meticulously carry out any necessary tests.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00