Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Isolation and partial purification of a glutathione peroxidase from pig blood platelets

Tytuł:
Isolation and partial purification of a glutathione peroxidase from pig blood platelets
Izolowanie i częściowe oczyszczanie peroksydazy glutationowej z płytek krwi świni
Autorzy:
Żbikowska, Halina
Wachowicz, Barbara
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/945016.pdf
Data publikacji:
1996
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Źródło:
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biochimica et Biophysica; 1996, 11
0208-614X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Metodą Maddipati i Marnett (1987) wyizolowano i częściowo scharakteryzowano peroksydazę glutationową z płytek krwi świni. Proces oczyszczania przebiegał kolejno poprzez wysalanie siarczanem amonu, hydrofobową chromatografię na złożu Phenyl-Sepharose CL-4B oraz chromatografię jonowymienną. Elektroforeza w żelu poliakryloamidowym z SDS (w obecności /3-merkaptoetanolu) enzymu otrzymanego w ostatnim etapie oczyszczania ujawniła obecność podjednostki o masie cząsteczkowej 23 kDa. Wykazano, że w płytkach dominującą formą GSH-Px jest selenozależna peroksydaza glutationowa, ktora wykazuje ok. 86% całkowitej aktywności tego enzymu. Selenin sodowy powodował wzrost aktywności otrzymanego enzymu, podczas gdy jony miedzi, NEM i cisplatyna była inhibitorami peroksydazy glutationowej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies