Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Thermodynamic Functions of Activation for Viscous Flow in Electrolyto-Water-Organic Solvent Systems. Part I. NaI Solutions in Mixtures of Water with Isopropanol and Tert-butanol

Tytuł:
Thermodynamic Functions of Activation for Viscous Flow in Electrolyto-Water-Organic Solvent Systems. Part I. NaI Solutions in Mixtures of Water with Isopropanol and Tert-butanol
Termodynamiczne funkcje aktywacji lepkiego przepływu w układach elektrolit-woda-rozpuszczalnik organiczny. Część I. Roztwory NaI w mieszaninach wody z izopropanolem i tert-butanolem
Autorzy:
Kacperska, Anna
Taniewska-Osińska, Stefania
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/944834.pdf
Data publikacji:
1988
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Źródło:
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Chimica; 1988, 8
0208-6182
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Functions of activation for viscous flow ΔH*, ΔS*, and ΔG* have been calculated for the systems NaI-water-isopropanol in the range of temperatures 288.15-313.15 K and NaI-water-tert- -butanol in the range of temperatures 299.15-313.15 K. The calculations were made for NaI solutions with concentrations 0.5, 1.0 and 2.0 moles of salt per 100 moles of the solvent on the basis of our previous viscosity data. The results obtained have been interpreted from the point of view of alcohol effect on the water structure and that of NaI on a mixed solvent structure.

Obliczono termodynamiczne funkcje aktywacji lepkiego przepływu ΔH*, ΔS* i ΔG* dla układów NaI-woda-izopropanol w zakresie temperatur 288.15-313.15 K i NaI-woda-tert-butanol w zakresie temperatur 299.15-313.15 K. Obliczenia wykonano dla roztworów NaI o stężeniach 0.5, 1.0 i 2.0 mole soli na 100 moli rozpuszczalnika. Uzyskane wyniki zinterpretowano z punktu widzenia wpływu alkoholu na strukturę wody oraz NaI na strukturę mieszanego rozpuszczalnika.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies