Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mediated electrochemical reduction of oxygen to hydrogen peroxide with naphthoquinone reagent

Tytuł:
Mediated electrochemical reduction of oxygen to hydrogen peroxide with naphthoquinone reagent
Elektrochemiczna redukcja tlenu do nadtlenku wodoru z mediacyjnym udziałem pochodnej naftochinonowej
Autorzy:
Duda, Jan
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/944764.pdf
Data publikacji:
1991
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Źródło:
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Chimica; 1991, 9
0208-6182
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Strong adsorption properties of 8-hydroxy-l,2-naphthoquinone-3,6-disulfonic acid on mercury electrode, which have been found previously, are now used up practically. These properties give rise to changes in the reduction of oxygen on that electrode. This fact allowed to develope an electrochemical mediatory preparation of H₂O₂ using redox pair HNQ/HNQH₂ of the reagent under investigation.

Wykorzystano, stwierdzone wcześniej, silne własności adsorpcyjne kwasu B-hydroksy-l, 2-naftochinono-3, 6-disulfonowego (HNQ) na elektrodzie rtęciowej. Zbadano wpływ tego odczynnika na polarograficzną redukcję tlenu. Umożliwiło to opracowanie elektrochemicznego, mediacyjnego otrzymywania H₂O₂ z wykorzystaniem pary redox HNQ/HNQH₂ badanego odczynnika.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies