Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Viscosimetric investigations of NaCl and NaBr in hexamethylphosphoramidc-water mixtures at 298.15 K

Tytuł:
Viscosimetric investigations of NaCl and NaBr in hexamethylphosphoramidc-water mixtures at 298.15 K
Wiskozymetryczne badania NaCl i NaBr w mieszaninach heksametylofosfortriamidu z wodą w temperaturze 298,15 K
Autorzy:
Jóżwiak, Małgorzata
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/944754.pdf
Data publikacji:
1991
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Źródło:
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Chimica; 1991, 9
0208-6182
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono badania gęstości i lepkości mieszanin heksametylofosfortriamidu z wodą zawierających NaCl i NaBr w temperaturze 298,15 K. Współczynniki B równania Jones'a-Dole’a były obliczone. Lepkość względna i współczynniki B są dyskutowane razem ze standardową entalpią rozpuszczania badanych elektrolitów w mieszaninie HMPA-H₂O w temperaturze 298,15 K.

The maesurements of density and viscosity of hexamethylphosphoramida (HMPA)-water mixtures containing NaCl and NaBr were performed at 298.15 K. The B-coefficients of the Jones-Dole equation were calculated. The relative viscosity and the B-coefficient are discussed in this work together with the standard enthalpy of solution of the electrolytes in HMPA-H₂O mixtures at 298.15 K.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies