Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka fitoplanktonu w sulejowskim zbiorniku zaporowym w latach 1996-1997

Tytuł:
Charakterystyka fitoplanktonu w sulejowskim zbiorniku zaporowym w latach 1996-1997
Phytoplankton communities in the Sulejów Reservoir in 1996—1997
Autorzy:
Galicka, Wanda
Matusiak, Joanna
Rzerzycha, Bogumił
Grabowska, Helena
Kwiatkowska, Elżbieta
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/944619.pdf
Data publikacji:
2001
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Źródło:
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Botanica; 2001, 16
0208-6174
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The phytoplankton in the Sulejów Reservoir in 1996-1997 was dominant in spring and autumn by diatoms. The cyanobacteria were high only in several months in summer and early autumn. Biomass values was of 0.3 to 63.4 mg dm^˗3. The most abundant were Stephanodiscus hantzschii (Grun.), Aulacoseira granulatu (Ehr.) Simonsen, Asterionella formosa (Hass.), Cyclotella comta (Ehr.) Kutz of diatoms, Trachelomonas volvocina Ehr of euglenids, Pediastrum boryanum (Turp.) Meenegh., Scenedesmus quadricauda (Turp.) Breb. Staurastrum sp. of green algae and M¡crocLstis aeruginosa Kutz and Aphanisozomenon flos-aquae (L.) Ralfs. of cyanobacteria. Corelations between the biomass of phytoplankton and temperature, pH, concentration of nitrate nitrogen and phosphorus in water were determined.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies