Wprowadzenie. Współczesne kobiety coraz częściej podejmują decyzje o zastosowaniu diety redukcyjnej pozwalającej
w krótkim czasie osiągnąć szybką redukcję zbędnych kilogramów. Wiedzę żywieniową na temat specyfiki diet najczęściej
czerpią z mediów, sporadycznie zaś korzystają z porady dietetyka lub lekarza. Takie zachowania stanowią niebezpieczeństwo
rozwoju negatywnych konsekwencji zdrowotnych.
Cel pracy. Ocena stopnia rozpowszechnienia oraz postaw młodych kobiet w zakresie stosowania diet redukcyjnych.
Materiał i metody. Badaniami objęto 105 kobiet w wieku 19–39 lat z terenu Krakowa i Warszawy. Badaną populację podzielono
na dwie grupy: grupa I – 66 kobiet niestosujących diety redukcyjnej (63%), grupa II – 39 kobiet, które stosowały
(obecnie lub w przeszłości) dietę redukcyjną (37%).
Wyniki. Kobiety stosujące diety redukcyjne stanowiły 37% badanej populacji. Ponad 80% ankietowanych z obu grup
twierdziło, iż obecnie istnieje duża presja społeczna związana z posiadaniem szczupłej sylwetki. Najczęściej stosowanymi
dietami: dieta Dukana (41,7%), kopenhaska (22,2%), Kwaśniewskiego (16,7%) oraz diety monoskładnikowe (13,9%). Tylko
13,9% kobiet stosujących dietę redukcyjną korzystało z pomocy dietetyka. Stosowanie diet często (58,3%) kończyło się
wystąpieniem efektu „jo-jo”.
Wnioski. Kobiety stosujące diety redukcyjne cechowała niższa samoocena, niezadawalająca ocena własnego ciała oraz
większa chęć wprowadzenia zmian we własnym wyglądzie w porównaniu z kobietami niestosującymi diet. Znaczna część
kobiet (38,46%) z grupy II zdecydowana była stosować szkodliwą dla zdrowia dietę zapewniającą szybką redukcję masy ciała.
Introduction. Contemporary women increasingly more frequently make a decision to go on a weight-loss diet to enable
them to lose a significant amount of weight in a short time. Most often, the source of their nutritional knowledge is the
mass media, while they sporadically use a dietician or doctor’s advice. Such behaviours may lead to severe negative health
consequences.
Aim. Assessment of the prevalence and attitudes of young women towards weight-loss diets.
Materials and methods. The study included 105 women aged 19–39 from Krakow and Warsaw. The examined population
was divided into two groups: Group I: 66 women who have never been on a weight-loss diet (63% of the respondents)
Group II: 39 women who are or have been on a weight-loss diet (37% of the respondents).
Results. 37% of the examined population were women on weight-loss diets. More than 80% of all respondents from both
groups confirmed that today there is a social pressure related with having a slim silhouette. Dukan diet (41.7%), Kopenhaska
diet (22.2%), Kwaśniewski diet (16.7%) and the mono-componential diet (13.9%) were most often used. Only 13.9% of
respondents ever consulted a dietitian. Moreover, dieters (58.3%) often ended up with a ‘weight yo-yo’ effect.
Conclusions. Women who used these diets were characterized by low self-esteem. They were dissatisfied with their body
image and were more willing to change their physical image than those who did not apply any diet. A large percentage of
women from Group II (38.46%) would decide to go on diet that was proved to be harmful and health-damaging, providing
that this diet caused weight-loss.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00