Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Lukian z Samosat na temat krwawych rytuałów: diatryba O ofiarach

Tytuł:
Lukian z Samosat na temat krwawych rytuałów: diatryba O ofiarach
Lucian of Samosata on bloody rituals: The On Sacrifices diatribe
Autorzy:
Osek, Ewa
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/941861.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Źródło:
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica; 2009, 26
0208-6034
2449-8300
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper analyses the diatribe On sacrifices (De sacrificiis), written by famous Greek satirist of Roman imperial period, Lucian of Samosata (ca.120 - ca.190 A.C.), called Blasphemer or Atheist by Suda Lexicon, and traces its philosophical and literary sources. Lucian criticizes all forms of traditional Greek religion, in particular animal sacrifices (thysiai). He campaigns against traditional piety, that is, superstition, mentioning two pre-Socratic philosophers: Heraclitus of Ephesus and Democritus of Abdera. The satirical representation of Greek gods in On sacrifices bases on the Iliad of Homer, the desciption of the Eastern cults is anachronic (based on Herodotus), without any references to contemporary religious phenomena. The Lucian’s detailed description of religious animal slaughter (chapters 12-13), though it shows a great sensitivity and emotional involvement, is unclear, because there is no sign to recognize which he means: an usual Greek animal sacrifices or the holocausts. This emotional description is influenced by Homer’s poems and by two important moralizing writings: On piety (De pietate) by Theophrastus (fragments preserved in Porphyrius’ De ahstinentia, II) and On the eating the meat (De esu carnium, 1—II) by Plutarchus of Chaeronea.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies