Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of heat treatment on the structure and properties of polyamide 6/ halloysite nanocomposites

Tytuł:
Influence of heat treatment on the structure and properties of polyamide 6/ halloysite nanocomposites
Autorzy:
Mencel, Kinga
Kemnitz, Łukasz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/94148.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Politechnika Poznańska. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej
Tematy:
polyamide 6
halloysite
thermal treatment
Źródło:
Archives of Mechanical Technology and Materials; 2019, 39; 7-10
2450-9469
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The nanocomposites of polyamide 6 (PA6) with halloysite nanotubes (HNT) were prepared by extrusion using co-rotating twin-screw extruder and then the standard test specimens were injected using a screw injection moulding machine. The content of HNT in the nanocomposites was 5 or 10 weight percent. The heat treatment of unmodified PA6 and nanocomposites was carried out in silicone oil in temp. 150±2°C. The samples were annealed for 3 hours and then cooled at a rate of 4 K/min. Differential scanning calorimetry (DSC) causes annealing to increase the crystallinity of the polyamide matrix. After an annealing treatment a nanocomposite with better mechanical properties was obtained. Halloysite nanotubes in polyamide matrix play the role of a nucleating agent.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies