Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Impact of selected mechanical properties of sweetcorn seed on the level of cutting it off from the cob stem

Tytuł:
Impact of selected mechanical properties of sweetcorn seed on the level of cutting it off from the cob stem
Wpływ wybranych właściwości mechanicznych ziarna kukurydzy cukrowej na stopień jego odcięcia od rdzeni kolb
Autorzy:
Szymanek, Mariusz
Tanaś, Wojciech
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/93880.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
sweetcorn
performance
force of perforation
level of cutting
kukurydza cukrowa
odmiana
kolba
ziarno
jakość odcinania
Źródło:
Agricultural Engineering; 2019, 23, 4; 77-85
2083-1587
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Research results on the quality of work of a seed cutter for selected cultivars of sweetcorn were presented. Measurements were carried out at the rotational speed of a head of 1600 rot. min.·-1 and a linar velocity of the cob conveyor of 0.31 m·s-1 . A statistically significant relation between the degree of cutting the seed mass and the selected mechanical properties of grain were determined. Differences between cultivars at the level of approximately 43% for the force of perforation of the pericarp Fp.

Przedstawiono wyniki badań jakości pracy obcinarki ziarna dla wybranych odmian kukurydzy cukrowej. Pomiary przeprowadzono przy prędkości obrotowej głowicy wynoszącej 1600 obr·min-1 i prędkości liniowej podajnika kolb - 0,31 m·s-1. Stwierdzono istotny statystyczny wpływ między stopniem odcięcia masy ziarna, a wybranymi właściwościami mechanicznymi ziarna. Zaobserwowano różnice pomiędzy odmianami na poziomie około 42% dla siły przebicia okrywy owocowonasiennej Fp, około 27% dla odporności na przebicie Rp, około 31% dla deformacji L i około 14% dla stopnia odcięcia ziarna S od.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies