Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Labour consumption of production of selected fruit

Tytuł:
Labour consumption of production of selected fruit
Pracochłonność produkcji wybranych owoców
Autorzy:
Kowalczyk, Z.
Grotkiewicz, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/93841.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
apples
black currant
gooseberry
labour consumption of production
mechanization of works
jabłka
porzeczka czarna
agrest
pracochłonność produkcji
mechanizacja prac
Źródło:
Agricultural Engineering; 2018, 22, 3; 29-36
2083-1587
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objective of the paper was to analyse the expenditures of labour in production of three selected fruit types (apples, black currant and gooseberry) including, inter alia, in relation to the surface area of a plantation. The total inputs of labour were calculated with a division into manual and mechanized works. Moreover, a detailed structure of manual and mechanized works was presented. It was stated, inter alia, that labour consumption of apple production is approximately four times higher in comparison to black currant and gooseberry. No impact of the plantation size on the total work inputs on fruit production was reported.

Celem pracy była analiza poziomu nakładów robocizny w produkcji trzech wybranych owoców (jabłek, porzeczki czarnej oraz agrestu), w tym między innymi w zależności od powierzchni plantacji. Obliczono całkowite nakłady robocizny, z podziałem na prace wykonywane ręcznie oraz zmechanizowane. Przedstawiono także szczegółową strukturę nakładów prac ręcznych oraz zmechanizowanych. Stwierdzono m. in. ok. cztery razy większą pracochłonność produkcji jabłek w porównaniu do porzeczki i agrestu, a także zdecydowaną przewagę nakładów prac ręcznych nad zmechanizowanymi. Nie odnotowano wpływu wielkości plantacji na całkowite nakłady pracy na produkcję owoców.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies